GEBELİKTE KİLO ALIMI
Normal ağırlığı olan bir kadında olağan koşullarda gebelik süresince vücut ağırlığında 13 kg'lık bir artış olmaktadır. Artan ağırlığın 6 kg'ı fetus ve uterusa, 3 kg'ı vücut sıvılarına, 4 kg'ı yağ birikimine aittir. Yetersiz veya fazla ağırlık artışı gebeliğe ait bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir.
Dengeli ve sağlıklı beslenme sağlıklı çocuk sahibi olabilmek için çok önemlidir. Gebelik öncesi dönemde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının edinilmesi ve bunların gebelik süresince devam ettirilmesi gerekmektedir. Düzenli beslenme alışkanlığı anne adayına, ailesine ve gelişecek bebeğin sağlığına katkıda bulunur. Gebelik dönemi, kadın yaşamında beslenmenin önem kazandığı evrelerinden biridir. Gebelik dönemindeki beslenme şekli, anne ve doğacak bebeğin sağlığını büyük ölçüde etkiler. Bu gerçek, halk arasında gebe annenin, iki kişilik yemesi gerektiği fikrini doğurmuştur. Oysa gebelikte fazla beslenme de, yetersiz beslenme kadar anne ve bebek sağlığına zarar verir.
Ağırlığı normal olgularda, yani Beden Kitle İndeksi (BKİ, Body Mass Index: BMI)
BMI: 18.5-24.9 kg/m2arası: 11.25-15.75 kg.
BMI: 25-29.9 kg/m2 arası: 6.75-11.25 kg.
BMI: 30 kg/m2 üzeri: 6.75 kg altında kilo almalarına izin verilmelidir.
Önerilen bu kilo artışları, doğumdan sonra obesiteye neden olmamaktadır. Bu değerler üzerindeki kilo artışları ise doğum sonrası kilo artışının devam etmesine yol açmaktadır.
Gebelik boyunca ağırlığın artış hızı da önemlidir. Normal gebelerde ilk trimestrde ayda 1.35-2.25 kg, daha sonra haftada 0.45-0.9 kg kilo artışı önerilir. Gebelik öncesi dönemden itibaren;
-
Temel besin gruplarının hepsinden düzenli olarak her gün alınmasına,
-
Günde 3 öğün, 6 ara öğün yemek yenmesine,
-
Kalsiyum, demir, folik asit gibi önemli vitamin ve mineralleri içeren besinlerden yeterli miktarda alınmasına dikkat edilmelidir.